2011-12-06 12:04:55• hírek • Szatmár.ro

Fontos, hogy megelőzzük az emberi trichinellózis kialakulását

A trichinellózis kórokozója a Trichinella spiralis nevű egészen kicsi féreg, mely a tápcsatornán át kerül az emberi szervezetbe. A trichinella fejlődési ciklusában jelentős szerepük van a rágcsálóknak és a sertésnek.

Az élősködő betokosodott lárvái fertőzött disznóhús fogyasztása következtében jut az ember bélrendszerébe. (A trichinellával fertőzött sertés tünetmentes.)

A trichinellózisnak két szakasza van:

- a bélrendszeri fázis, emésztőszervi panaszokkal (hasfájás, hányinger, hányás, hasmenés, lázas állapottal járó bélgyulladás).

- néhány nap múlva következik az izomzat és más szervek elözönlése, aminek következtében kialakulnak az ember testében a betokozódott parazita-„borsókák". Folytatódik a láz, melyhez izomfájdalmak, légzési és nyelési nehézség, a szemhéjak és az arc ödémája, bőrkiütések társulnak; a felszabadult toxinok pedig allergiás tüneteket, valamint a belső szervek gyulladását okozzák. A betegség súlyos, a beteg mindenképpen kerüljön kórházba és részesüljön szakszerű kezelésben.

Nagyon fontos, hogy megelőzzük az emberi trichinellózis kialakulását, ezért szükséges van a következőkre:

- a sertéstartáshoz a megfelelő higiénés körülmények biztosítani, nem elhanyagolva a sertések állatorvosi kezelését a betegségek megelőzésére, valamint a patkányirtást

- megakadályozni, hogy a sertések vadállatok (pl. róka) teteméhez férjenek

- a disznóhúst KÖTELEZŐ MÓDON állatorvosi ellenőrzésnek kell alávetni, akkor is, ha magánvágásról van szó. Legfőképpen a rekeszizom (amely a mellkast a hasüregtől elválasztja) és a bordaközi izmok vizsgálata szükséges, esetleg a nyelv és garat izmaié is

- a disznóhúst alaposan megfőzni, átsütni fogyasztás előtt (FONTOS: a kutya és a macska se kapjon nyers disznóhúst vagy belsőségeket, nemcsak a háziállatok védelmében, hanem a gazdájuk érdekében is!)

- a vaddisznóhúst is állatorvossal ellenőriztetni, és alaposan megfőzni, átsütni.

Nem árt tudni, hogy a füstöléssel, sózással, roston sütéssel nem pusztulnak el a trichinella borsókák. Még a fagyasztás is csak akkor öli meg a parazitát, ha -35ºC-on történt, 1 napig, vagy -18ºC-on, 3 hónapig, márpedig ezek a feltételek nem teljesülnek a háztartásokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: